2011. május 28., szombat

Onódi Béla - virágos csendélet (II.) - Jelenlegi ára: 99 000 Ft


Eladó a képeken látható
Onódi Béla (1900-1991)
(sárga) virágos csendélete
olaj, vászon
Onódi Béla a Régi Szentendrei Művésztelep egyik alapító tagja,
ezt megelőzően a Nagybányai Művésztelepen alkotott.
1916 és 1920 között az Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán Balló Ede és Réti István növendéke. A szentendrei festőtelep legfiatalabb alapítója, aki 1926-tól élt és alkotott Szentendrén. 1918-ban főiskolai ösztöndíjjal először járt Nagybányán.
1921-ben az Egyesült Államokba utazott és Philadelphiában a The North American című újság grafikusaként dolgozott. Amerikai utazását megszakítva visszatért Európába: Párizsban és Barbizonban alkotott.
1926 őszén hazatért, és fő vágya volt, hogy egy csendes, festői környezetet találva végleg letelepedjen. Így talált rá nyolc régi főiskolás társával Szentendrére.
A II. világháború után belső száműzetésben dolgozott hosszú éveken keresztül. Az ötvenes évek végétől festészete újból kiteljesedett, és művészetében egy érettebb, kifinomultabb korszak következett. Stílusa alapvetően nem változott, azonban színei finomodtak, kifejezésmódja letisztult. Széles ecsetvonásokkal kevesebb részletet ábrázolva, sok színárnyalattal és rendkívül finom fényeffektusokkal fejezte ki mondanivalóját. Táj- és városképeinél, enteriőr és virágcsendéleteinél egyaránt visszafogottan és sejtelmesen párás, opálos színekből alkotott szintézist. A paletta minden színét feltette a vászonra, és az apró, halvány színfoltok együttes összhatása adja a kép Onódi-jellegét.
A kép méretei:
57 cm széles
66 cm magas
Keret:
4 cm széles barna és óarany keret



Jelenlegi ára: 99 000 Ft

Az aukció vége: 2011-06-01 16:18
. Onódi Béla - virágos csendélet (II.) - Jelenlegi ára: 99 000 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése